fbpx

Pianonsoiton alkeet uuden opetusmetodin avulla

Metodin on kehittänyt ympäristöinsinööri ja äiti Terhi Knopman, jonka tyttäret halusivat harjoitella pianonsoittoa itsenäisesti. Knopman kolusi läpi erilaisia pianonsoiton oppaita, jotka kuitenkin osoittautuivat kerta toisensa jälkeen melko vaikeasti ymmärrettäviksi – etenkin, kun Knopmanilla tai hänen tyttärillään ei ollut aiempaa kosketusta musiikin opiskeluun. Pianonsoiton oppimiseen oli siis pakko olla olemassa jokin helpompi keino. Niinpä Knopman päätti kehittää sellaisen itse.

Kurinalaisuuden sijaan hän halusi luoda opetukseen helpon lähestymistavan ja korostaa soittamisesta syntyvää musiikin iloa.

Knopman opetteli myös itse soittamaan metodinsa avulla, joten metodin kehitys ja pianonsoiton oppiminen kulkivat koko ajan käsi kädessä. Hän otti metodin kehittämisvaiheessa yhteyttä Sibelius-Akatemiasta valmistuneeseen diplomipianisti ja Musiikkiopisto Avonian pianonsoitonopettaja Annalina Backmaniin. He kävivät yhdessä monia rakentavia keskusteluita ja pohdintoja aiheeseen liittyen. Lopputuloksena syntyi useita uusia opetustapoja, joiden avulla musiikin teoria on jokaiselle helposti omaksuttavissa.

Knopman valitsikin teoriaa kehittäessään ensin kappaleet, jotka hän koki aloittelijana helpoimmaksi oppia. Sen jälkeen hän mietti, mitkä teoriaan liittyvät asiat ovat kyseisessä kappaleessa olennaista tietää. Aloittamisen helpottamiseksi nuotit ovat metodissa kuten perinteiset nuotit, mutta värillisiä. Värit ohjaavat kohti perinteistä nuotinlukutaitoa: koskettimien ja nuottien sijainnit painuvat soittajan muistiin harjoittelun avulla.

Kun Knopman kehitti metodiaan, oli alusta asti selvää, että se pääsisi kirjan kansien väliin. Hän halusi tarjota myös muille helpon ja innostavan tavan oppia soittamaan pianoa. Metodi onkin tarkoitettu kaiken ikäisille soittajille. Saadun palautteen perusteella jokainen oppii soittamaan tuttuja sävelmiä ja saa sekä onnistumisen tunteita että ilon hetkiä soittamisen parissa.

*Kuva: Teemu Siikarla Photography

6/2019 Mummila Oy osallistui yhteistyökumppanina mukaan SATA2-hankkeeseen lahjoittamalla 50 kirjaa jaettavaksi ympäri Suomea lasten ja nuorten parissa työskenteleville organisaatioille.

12/2019 Iloa musiikista -kirja Pohjoismaiden suurimman kirjojen verkkokaupan, Adlibriksen, myydyimmällä sijalla.

3/2020 Iloa musiikista -kirja Prisman kirjaosaston TOP 100 -listan ensimmäisenä.