fbpx

Vinkit, joiden avulla tehostat pianonsoiton oppimista

Uuden taidon harjoittelu vaatii yleensä ahkeraa harjoittelua, mikä opettaa samalla myös kärsivällisyyttä. Kärsivällisyyttä ja jaksamista voi parantaa pitämällä huolta omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. Kun syö, liikkuu ja nukkuu hyvin, aivot pysyvät virkeinä ja ovat valmiit vastaanottamaan uutta tietoa. Jos jatkat lukemista, saat tietää, miksi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan huolehtiminen nopeuttaa pianonsoiton oppimista!

Pianonsoiton, kuten
muidenkin uusien taitojen
oppiminen, tuo lisää iloa
elämään.

Monipuolinen ravinto auttaa jaksamaan

Hyvä ja monipuolinen ravinto on tärkeä pohja, kun haluat nopeuttaa uuden taidon oppimista. Ruoka vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja vireyteen. Sen takia onkin tärkeää muistaa varata kotiin hyvälaatuisia raaka-aineita. Oikeat ravintoaineet pitävät nälkäkiukun poissa ja mielen virkeänä. Terveellinen ruoka on monipuolista, maukasta ja värikästä. Se sisältää kaikki tarvitsemasi ravintoaineet, kuten kivennäisaineita, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Ravitsemuksen merkitystä oppimistuloksiin ei voi riittävästi korostaa, ja aihe onkin niin laaja, että se ansaitsisi oman blogikirjoituksensa.

Liikunnan avulla ylläpidät keskittymiskykyä ja muistia

Liikunta saa kehomme toimimaan paremmin. Se vahvistaa muun muassa sydäntä, keuhkoja, luita ja lihaksia. Liikkuminen auttaa meitä myös keskittymään ja muistamaan asioita paremmin. Liikunta jopa lisää uusien aivosolujen syntymistä, ja ne tarvitsevat tekemistä jäädäkseen eloon. Nuottien oppiminen auttaa aivosolujen eloonjäämisessä, ja nuottien lukutaito kehittyy nopeammin, kun muistaa liikkua.

Pienet päivittäiset liikuntahetket piristävät myös mieltä. Pidemmät liikuntahetket ehtivät tuottamaan kehoon onnellisuushormoneja, kuten endorfiineja, serotoniinia ja ehkä jopa adrenaliinia sekä dopamiinia, jolloin elimistöön leviää kokonaisvaltaisempi hyvänolon tunne.

Hyvät yöunet pitävät mielen virkeänä

Uni vaikuttaa laajasti jokaisen hyvinvointiin. Hyvä ja riittävä uni auttaa meitä oppimaan sekä muistamaan asioita paremmin. Nukkumista voi helpottaa esimerkiksi välttämällä television katselua, tietokoneella pelaamista ja kännykän käyttöä illalla ennen nukkumaanmenoa. Ruutuaikaa kannattaa hallita myös päivän aikana, jotta jaksaa keskittyä ja saa ajan riittämään myös omiin unelmiin.

Uni vaikuttaa myös luovuuteen. Hyvien yöunien ansioista esimerkiksi omien sävellysten luominen ja improvisointi on helpompaa!

Tunteiden käsittely musiikin avulla tehostaa oppimista

Tunteiden avulla opimme valitsemaan elämään niitä asioita, jotka tuntuvat hyviltä. Tunteiden hallinta on tärkeä taito, ja me harjoittelemmekin sitä läpi elämän, sillä emme halua esimerkiksi hetken mielijohteesta loukata ketään. Mutta toisinaan tunteiden hallinta voi mennä myös liiallisuuksiin. Tunteilla on kuitenkin aina tärkeä viesti meille: ne voivat esimerkiksi viestiä tilanteesta, joka tulee elämässämme muuttaa tai väärästä, opitusta ajattelumallista.

Tunteiden kokeminen tehostaa oppimista, sillä tunteet auttavat muistijäljen syntymisessä. Elimistön hermosolujen muodostaessa uuden kytköksen syntyy muistijälki ja näin tapahtuu oppiminen. Tietyt negatiivisiksi luokitellut tunteet auttavat meitä huomaamaan ongelman ja käynnistämään uuden projektin. Pelon tai vihan vallassa looginen ajattelu tai kokonaiskuvan hahmottaminen ei kuitenkaan toimi. Luovuus ja ongelmaratkaisukyky kukkivat parhaiten kiitollisuuden ja tyytyväisyyden tilassa.😊

Musiikin avulla voimmekin päästä helpommin kosketuksiin tunteidemme kanssa. Esimerkiksi ollessa iloisia voimme soittaa kappaleen iloisesti ja kokea syvempiä ilon tunteita. Kun soittamalla tai laulamalla eläydymme sävelmän tunnetilaan tai tuomme sävelmään oman, koskettavan tunnetilamme, voimme tuottaa merkityksellistä musiikkia. 

*Kuva: Teemu Siikarla Photography

Näiden vinkkien käyttöönotolla pianonsoiton oppiminen nopeutuu taatusti.

Muistathan, että ahkera harjoittelu ja toistot ovat myös erittäin tärkeitä oppimisen kannalta. Pitämällä huolta itsestään aivot ja keho ovat aina valmiita ottamaan vastaan uusia haasteita. 😊